Kırım Derneği Genel Merkezi, Kırım Tatarlarının 18 Mayıs 1944’te yaşadığı büyük sürgünün 81'inci yıl dönümünü anmak üzere bir açık hava toplantısı düzenleyecek
Anma programı, 18 Mayıs Pazar günü saat 14.00’te Ankara'da Ulus Atatürk Heykeli önünde gerçekleştirilecek. Toplantıda, Sovyetler Birliği tarafından anavatanlarından sürgün edilen ve büyük acılar yaşayan Kırım Tatarlarının yaşadıkları bir kez daha hatırlatılacak.
Etkinliğe sivil toplum temsilcileri, akademisyenler ve sürgün kuşağının torunlarının da katılması bekleniyor.
Kırım Tatar Sürgünü
Eli kanlı Sovyet diktatörü Stalin'in emriyle 18 Mayıs 1944'te Kırım Tatarları, Kırım'daki vatanlarından sürgün edildi. Sürgün sırasında Kırım Tatarlarının büyük bir çoğunluğu Kızıl Ordu’da Nazi Almanyası'nın savaş makinesine karşı savaşıyordu.
Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli nedenlerden dolayı hayatını kaybetti.
1989 yılına kadar Kırım Tatarları, sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım’a geri dönmek isteyenler ya hapse atılıyor ya da başka yerlere sürgün ediliyordu. Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatanlarına dönmeye başlarken 150 bin Kırım Tatarı maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.
2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü'nü, soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti. 2019 yılında Letonya ve Litvanya 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanıdı.