Doğu Karadeniz'de geçtiğimiz yıllara göre sayılarının arttığı belirtilen ayıların, aç kaldıkları için yerleşim yerlerine inerek yayla evleri, arı kovanları ve büyükbaş-küçükbaş hayvanlara zarar vermesi karşısında yöre halkı ilginç bir çözüm buldu.
Ayıların köylere inmemesi için kesilmiş kasaplık hayvanların ciğer, işkembe gibi iç organlarıyla baş ve ayaklarından oluşan sakatat koymaya başlayan vatandaşların, bu hareketiyle yerleşim yerlerinde ayılar görülmemeye başladı.
Konuyla ilgili konuşan Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili ve Erikbeli Yaylası sakinlerinden Atilla Ataman "Yemek bulabilmek adına sadece kapı, pencere değil evin içerisinde bulunan başta beyaz eşyalar olmak üzere birçok eşyaya zarar veriyorlar. İşin çözüm noktasının hayvanların aç kalmaması olduğunu gördüm. Kasaplık yapan bir arkadaşımızdan rica ettik, sakatatları bize getirdi. Ormanda uygun alanlara bu etleri dağıtmaya başladık. 10 günde bir bu işlemi tekrarlıyoruz. Her geldiğimizde bıraktığımız etler bitmiş oluyor. Demek ki ayılar ve yaban hayvanları bunları tüketiyor. Son aylarda da yöre insanından ayıların evlere saldırdıklarını duymadık. Demek ki yaptığımız besleme işe yarıyor" ifadelerini kullandı.
Bölge sakinlerinden Ercan Çetin ise "Ayıların uyanma dönemlerinde sık sık yerleşim yerlerine inerek zarar verdiğini gördük. Yayla ve mezra evlerimize kadar gelip kapı ve pencereleri kırıyor ve yiyecek arıyorlar. Birçok kişinin hayvanlarına saldırılıyor, zarar veriyorlar. Biz de doğaya ayıların ve birçok yaban hayvanının yiyebileceği yiyecekler bırakarak evlere girmesini ve yerleşim alanlarına inmesini önlemeye çalışıyoruz. Bu konuda da başarılı olduğumuza inanıyoruz. Doyan ayılar da bölgelerinde kalıyor" şeklinde konuştu.