Martı TAG kurucusu Oğuz Alper Öktem, 'Paylaşımlı Yolculuk' Yönetmeliği için yürütülen imza kampanyasında topladığı 376 bin imzayı İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne teslim etti.
Teslimat, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde gerçekleşti. Oğuz Alper Öktem, Martı TAG sürücüleriyle birlikte yaptığı açıklamada sürecin olumlu şekilde devam ettiğini belirtti.
Martı TAG'e Yüksek Talep
Öktem, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürü Ejder Bey ile yaptıkları görüşmelerde destek aldıklarını ve süreçten memnun olduklarını söyledi. Şu anda devletin kendilerini dinlemesinden büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Öktem, "Ulaştırma Koordinasyon Merkezi'ne (UKOME) Paylaşımlı Yolculuk Yönetmeliği'nin gelmesiyle başlayan süreç çok olumlu şekilde devam ediyor. Süreç birkaç ay içerisinde yönetmeliğin yazılıp UKOME'ye gelip onaylanmasının ardından nihayete kavuşacak ve 200 bin TAG sürücümüz derin bir nefes alacak” dedi.
Paylaşımlı Yolculuk Vergilendirilecek
Son olarak yaşanan önemli gelişme Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan geldi. Maliye Bakanlığı yeni bir düzenleme ile paylaşımlı yolculuğun resmi olarak vergilendirilmesine hükmetti.
UKOME Gündeme Almıştı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) yaptığı son toplantıda 'Paylaşımlı Yolculuk' (Uygulama Bazlı Ulaşım Sistemi) konusu 22. madde olarak ilk kez gündeme almıştı. Paylaşımlı yolculuğun görüşüleceği UKOME Alt Komisyonuna Martı kurucusu Oğuz Alper Öktem de katılmıştı. Toplantı sonrası Paylaşımlı Yolculuk Yönetmeliği'ne ilişkin tüm devlet kurumlarından yazılı görüş alınacak, yönetmelik komisyonu kurulacak ve onay için kısa zamanda oylamaya sunulacak kararları çıkmıştı.
Öktem: İstanbul için Lüks Değil Zaruret
Martı CEO'su Oğuz Alper Öktem, paylaşımlı yolculuğun getirilerini madde madde tvnet canlı yayınında anlattı. "Bu İstanbul için lüks değil zaruret" diyen Öktem, "Taksi sektörü basit usul vergiye tabi. Yılda milyonlarca lira ciro yapan taksiler, 5 bin lira basit vergi ödüyorlar. Bu yönetmelikle yılda devletin elde edeceği gelir 1 milyar dolar civarında. Bu her yıl bir Marmaray demek." ifadelerini kullandı. Türkiye'nin en büyük iş vereni olduklarını vurgulayan Öktem, "190 bin şoförümüz bu işten ekmek yiyor. Yaptığımız anketlere göre, bir şoför ortalama 3,8 kişilik bir aileye bakıyor. Çarptığınız zaman 657 bin kişi Martı Tag sayesinde ekmek yiyor." dedi. 200 ülkede paylaşımlı yolculuk olduğunu vurgulayan Öktem, "Örneğin New York'ta paylaşımlı yolculuğun legalleşmesinden sonra işsizlik oranları yüzde 3 civarı düşmüş. Çok ciddi rakamlar bunlar. İşi olmayan, yeni işten ayrılmış, geçiş sürecinde olan bir sürü insan bu sayede ekmek yiyor, yemeye devam edecek" diye konuştu.