Küresel Kölelik Endeksi araştırması bu sene de yayınlandı. Raporda, hem çalışma saatleri hem de küresel krizler göz önüne alındı.
Buna göre Avrupa'da ve dünya çapındaki ülkelerin arasında 'modern köle gibi çalışan ülkeler' arasında Türkiye birinci sırada yer aldı. Kuruluşun 2018’de hazırladığı son raporda ise Türkiye 48. sırada yer alıyordu.
Küresel Kölelik Endeksi, ayrıca 'modern kölelik' kavramına da değiniyor. Küresel çaptaki bazı krizlerin yol açtığı iş gücünün ve ekonominin sebep olduğu istihdam durumlarını 'modern kölelik' olarak değerlendiriyor.
Türk Hükümetinin Modern Köleliğe Karşı En Az Önlem Alan Ülkelerden Olduğu Belirtiliyor
2011’den beri bu alanda çalışan Avustralya merkezli Walk Free, raporun Türkiye’yle ilgili kısmında, Türk hükümetinin modern köleliğe karşı önlem almak için en az adım atan ülkelerden olduğunu belirtti.
Rusya, Türkiye ve Ukrayna, bölgede modern kölelik içinde yaşayan her beş kişiden yaklaşık üçünü oluşturarak modern kölelik içinde yaşayan en yüksek insan sayısına sahip ülkeler. Yaygınlığın en düşük olduğu ülkeler ise İsviçre, Norveç ve Almanya.
Zorla Çalıştırma Oranı Yüzde 64 iken Zorla Evlendirme Oranı Yüzde 36
Türkiye’de zorla evlendirmeye dair resmi bir veri olmasa da Walk Free, Hacettepe Üniversitesi’nin Cumhurbaşkanlığı ve TÜBİTAK katkılarıyla hazırladığı 2018 Nüfus ve Sağlık Araştırması’nda 20-24 yaş arası kadınların yüzde 15’inin çocukken evlendiği bulgusuna yer verildiğini aktarıyor.