Kremlin'in "provokasyon" olarak nitelediği tatbikat esasında NATO'nun 1997 yılından bu yana düzenli olarak gerçekleştirdiği "Sea Breeze" tatbikatının ta kendisi.
Ancak bu sene söz konusu tatbikat, NATO'yu da aşarak ittifak dışından 14 farklı ülkenin de katılımıyla gerçekleştiriliyor.
18 NATO müttefikinin yanı sıra bu seneki "Sea Breeze" operasyonuna Avustralya, Fas, Pakistan, Brezilya, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, Gürcistan, İsrail, Japonya, Moldova, Senegal, Güney Kore, Tunus ve ev sahibi olarak Ukrayna da katılıyor.
İttifak dışından katılacak olan 14 ülkenin misafir askeri personeli ile katıldığı ve 28 Haziran-10 Temmuz rasından gerçekleştirilecek olan tatbikat Ukrayna'nın Odessa şehrinde başladı. Açılış töreninde konuşan Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Aleksey Neijpapa, "Sea Breeze tatbikatı Karadeniz'de güvenliği arttırmayı amaçlyor. Karadeniz bütün dünya ülkelerince barışçıl olarak ve serbestçe kullanılabilmelidir. Bugün başlattığımız tatbikatla tespit edilen bu hedefe ulaşmak için kararlılığımızı göstereceğiz" dedi.
Rusya'dan ise tatbikata tepki geldi. Kremlin'in tatbikatın iptal edilmesi talebinin ABD tarafından dikkate alınmaması üzerine Rusya tatbikatın yapılacağı günlerde Kırım açıklarında füze atış denemesi yapacağını duyurdu. Tatbikatı provokasyon olarak niteleyen Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova ise "Tatbikatın hangi amaçla düzenlediğini çok iyi biliyoruz. Tatbikat kisvesi altında Ukrayna çaktırmadan silahlandırılıyor" açıklamasını yaptı.