Kornea tabakasında meydana gelen şekil bozukluğu, sık gözlük değiştirme gereksinimi keratokonusa işaret olarak yorumlanabilir. Çıplak gözle bakıldığında bile fark edilen keratokonus dışa doğru konik hal alan kornea tabakası hastalığıdır.
Erken yaşlarda fark edilerek tedaviye başlanılmaması durumunda ciddi görme kayıplarına sebep olmaktadır. Özellikle ergenlik dönemlerinde ortaya çıktığı gözlenen bu hastalıkla ilgili olarak tedavi imkanları bulunmaktadır.
Gözlerin en önünde bulunan kornea tabakası şeffaf bir yapıya sahiptir. Keratokonus hastalığı ile bu şeffaf yapı dışa doğru bombe yaparak şekil değiştirir. Zararı nelerdir? derseniz bu hastalık yüzünden şekli bozulan kornea tabakası görevini tam yapamaz. Keratokonus hastalığında ışık ve şekil algılaması bozulur. Bu durum da görme bozukluğu adı verilen hastalıklara yol açar.
Keratokonus Hastalığının Sebepleri Nelerdir?
Keratokonus hastalığı en yaygın bilinen haliyle irsi olabilmektedir. Genler yoluyla aileden geçen hastalıklar arasında bulunur. Ayrıca hormon düzensizlikleri ve enzim yetersizlikleri de bu hastalığı ortaya çıkarmaktadır.
Dışarıdan gelen ışıkları süzerek şekillendiren bu sayede algılamayı başlatan tabaka kornea tabakasıdır. Kornea tabakasındaki şekil bozukluğu bu yansımaların algılanmasını da etkiler. Bu yüzden büyük oranda görme kaybı kaçınılmaz olmaktadır.
Hızlı bir biçimde ilerleyen bu hastalık erken teşhis ve tedavide olumlu sonuçlar verebilmektedir. Gözlük kullanımı ile görme bozukluğuna çare bulunmakla beraber ilerlemiş durumlarda kornea nakli zorunlu olabilir. Genellikle 15 ile 35 yaş aralığında görülmektedir. Bu hastalık %10’luk bir oranda da aileden kalıtımsal olarak geçebilmektedir.
Keratokonus Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır
Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis ve tedavinin çok faydası vardır. Keratokonus hastalığı genç yaşlarda başladığı için dikkat önceliği ebeveynlere düşmektedir. Eğer çocuklarınızda görme bozukluğuna bağlı olarak sürekli gözlük numarası değişiyorsa dikkatli olmalısınız. Hemen bir göz hekimine muayene ettirmeniz yararlı olacaktır.
Tedavi çözümleri fayda etmediğinde veya gecikilmiş durumlarda yapılacak son hamle nakil olacaktır. Ameliyat sonrası 20-25 günlük bir süreç içerisinde tekrar görme düzelmesi yaşanmaktadır. Bazı hastalarda bu süreç 4 aya kadar da uzayabilir. Eğer çocuklarınızda veya kendinizde sürekli gözlük numarası değiştirme gereği duyuluyorsa dikkat edin. Sık gözlük değiştirme gereksinimi keratokonusa işaret olabilmektedir.