Türkiye'nin sadece Erdoğan istediği ve olağanüstü kongre sürecindeki MHP aniden tavır değiştirerek destek verdiği için başkanlık sistemine geçtiğini belirten Taha Akyol, sistemin mimarlarından biri olan Prof. Şükrü Karatepe'nin Fatih Altaylı'ya 26 Ocak 2017'de söylediği "Bu düzenlemedir Tayyip Erdoğan için yapılan bir düzenlemedir diyorlar. Kim güçlü ise işaret gösterir de yapılır. 82 anayasası Kenan Evren için yapıldı ve herkes kullandı. Bugün Tayyip Bey istiyorum dedi ve yaptırdı. Biz hukukçular deriz ki bütün kanunlar genel ve objektif yapılır. Kişi için kanun çıkarılmaz" sözlerini hatırlattı.
Başkanlık sisteminin yalnızca Erdoğan'ı olabildiğince yetkilendirmek için yapıldığını ve sistemde denge ve denetim gibi "ayak bağları" olmayacak şekilde tasarlandığını belirten Taha Akyol, ilk istenen tasarıda bugünkünden bile fazla yetki istendiğini, söz konusu sistemin MHP kanadındaki mimarlarından Mehmet Parsak'ın "Bize gelen metinde ‘Cumhurbaşkanı genel siyasetin yürütülmesinde ihtiyaç duyduğu konularda kararname çıkarabilir’ yazıyordu. Ucu çok açık, çok sınırsız bir başlangıç yapıyordu. Bunun değişmesini istedik…" sözleriyle anımsattı.
Erdoğan'ın başkanlık sisteminin tabiatını anlamak için Kemal Gözler'in "Elveda Anayasa" kitabının okunması gerektiğini belriten Akyol, sistemin hayata geçmesiyle birlikte ortaya çıkan kamusal zafiyetlerle birlikte hukuki güven endeksinin çakılması ve ekonomideki düşüş gibi sonuçların sistemin performansını ortaya koyduğunu kaydetti.
"Türkiye CB sistemiyle yoluna devam edemez" diyen Akyol Karar'daki yazısında, "Güçlendirilmiş parlamenter sistem ihtiyacı her gün daha bir güçleniyor. Dün de Ali Babacan partisinin önerisini açıkladı. Partilerin önerilerinde benzerlikler olması tabiidir hatta 'ortak akıl' göstergesi olarak sevindiricidir. Muhalefetteki 6 partinin ortak bir deklarasyon çalışması içinde olması olumlu bir davranıştır. Fakat ekonomik krizin aşılmasına öncelik verilmeli, sistem değişikliği aceleye getirilmeden, olgunlaştırılarak halkın önüne konulmalıdır" ifadelerine yer verdi.