Her gün öldürülen hayvanları ve başıboş sokak hayvanlarının saldırıları nedeniyle hayatını kaybeden insanları unutarak 2004 yılında çıkarılan mevcut Hayvanları Koruma Kanunu'nun AB'deki düzenlemelere göre ileri olduğunu iddia eden Yunus Kılıç, "Bu zamana kadar bu alanı bu kanunla yönettik. Bazı eksikliklerin olduğuyla alakalı talep ortaya çıktı. Bunun üzerine bir araştırma komisyonu kuruldu. Araştırma komisyonunun çalışmalarının ardından bir rapor hazırlandı. Bu kanunun hazırlanmasında da o rapor yol göstericilik yaptı" dedi.
Kanun teklifinin sahibi olan AKP Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel ise teklifi "Gelecek nesillere anlatacağımız bir yasa teklifini görüşmek üzereyiz. Hayvanların partisi ve siyaseti olmaz. Bu yasayla ilgili farklı kesimler farklı yorumlarda bulunmakta. Gerçekten konularına çok vakıf, virgülüne kadar yasa tekliflerini incelediklerini biliyorum. Ben kendilerine teşekkür ediyorum. Amacımız devrim niteliğinde yasa teklifini sunmamızdı. Özellikle önemsediğimiz konu hayvanların mal olarak değil can olarak nitelendirilmesiydi. Hayvanlar da duygulu bizler gibi duyguları olan bireylerdir" diyerek savundu.
Komisyon'da bulunan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise kanunun adının "Hayvan Hakları Kanunu" olması gerektiğini ve teklifte geçen "hayvanla cinsel ilişki" ibaresinin "cinsel istismar" ya da "hayvana tecavüz" olarak değiştirilmesi gerektiğini belirtti.
Diğer CHP'li üye Gülizar Biçer Karaca 6 aylık cezai yaptırımın yetersiz olduğunu belirtti ve teklifteki "nesli tükenen hayvan" ifadesini işaret ederek, "Kanunla, nesli tükenen hayvan için ceza var; ama nesli tükenmeyen hayvan öldürülebilir mi yani?" ifadelerini kullandı.