Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bolu Kartalkaya’da bulunan Grand Kartal Otel’de 21 Ocak’ya meydana gelen ve 78 kişinin hayatını kaybettiği yangın faciasıyla ilgili raporunu yayımladı.
Yangının birinci ayında yayımlanan raporda ihmaller ve denetim eksikliklerine dikkat çekildi.
21 Ocak 2025’te meydana gelen ve 78 vatandaşın ölümüyle sonuçlanan yangına dair hazırlanan rapor, olayın nedenlerini, oteldeki yangın güvenliği önlemlerini ve ilgili mevzuata uyumluluğu inceledi.
Yangının Başlangıcı ve İtfaiye Raporu
Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nün olay yeri raporuna göre, yangının 4. kattaki mutfak/restoran bölümünde başladığı belirtilirken, yangının kesin nedeninin (pişirme kaynaklı mı, cihaz arızası mı) bilirkişi incelemesiyle belirleneceği aktarıldı.
Yangın Nedenleri
Amerikan Federal Acil Durum Yönetim Ajansı (FEMA) verilerine değinen TMMOB, otel yangınlarının en yaygın nedeninin yemek pişirme faaliyetleri olduğunu söylerken yayılma eğilimi gösteren yangınlarda ise cihaz arızalarının daha büyük bir yüzdeyi oluşturduğunu aktardı.
"Otelde Bir Kaçış Merdiveni Var, Yangın Güvenlik Holü Mevcut Değil"
Rapor, oteldeki kaçış yolları, yangın merdivenleri, yangın güvenlik holleri ve diğer güvenlik donanımlarının yönetmeliklere uygunluğunu incelerken otelde sadece bir kaçış merdiveni olduğu, yangın güvenlik holünün bulunmadığı ve yangın merdiveni kapılarının uygun olmadığının tespit edildiği aktarıldı.
Ayrıca raporda, dış cephe kaplamasının ve iç mekanlardaki ahşap malzemelerin yangının yayılmasına katkıda bulunduğu ifade edildi.
Söndürme Sistemleri ve Havalandırma
Raporda oteldeki söndürme sistemleri (sprinkler, yangın dolapları, sabit boru tesisatı vb.) ve havalandırma sistemlerinin durumu değerlendirildi.
Bu sistemlerin çoğunun eksik veya çalışmaz durumda olduğu, bunun da yangının hızla yayılmasına ve can kayıplarının artmasına neden olduğu vurgulandı.
Yangın algılama, uyarı sistemleri ve acil durum aydınlatmasının yetersiz olduğu, bunun da oteldeki kişilerin yangını geç fark etmelerine ve kaçış yollarına ulaşamamalarına yol açtığı belirtildi.
Elektrik tesisatının mevzuata uygun olmadığı, kullanılan kabloların alev geciktirici özellikte olmadığı ve kabloların doğru şekilde yerleştirilmediği de tespit edildi.
Sorumluluk ve Denetim Mekanizmaları
Rapor, Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik ve diğer ilgili mevzuat çerçevesinde sorumlulukları olan tarafları (yapı sahipleri, işverenler, tasarımcılar, denetçiler, sigorta şirketleri vb.) ve bu tarafların yükümlülüklerini detaylı bir şekilde açıklarken, denetimlerin yetersizliği ve mevzuat ihlallerinin yangın güvenliği riskini artırdığı vurgulandı.
İş Sağlığı ve Güvenliği
Raporda; yangında hayatını kaybeden işçilerin durumu da dikkate alınarak, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uyulmamasının sonuçları değerlendirildi.
Kiralanan 70 m²’lik otel bölümüne verilen itfaiye uygunluk raporunun, otelin genel yangın güvenliği ve standartlarıyla uyumlu olup olmadığı irdelendi.
Mevzuat İhlalleri ve Denetim Eksiklikleri
AKP'li Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yangın önlemleri konusunda eksiklikleri olan tesislere ek süre vermesi ve denetimlerin yetersizliği de raporda yerini aldı.
Editör: Betül Gafa