Türk Edebiyatı Dergisi, Haziran sayısını Kırım Tatar Sürgününe ayırdı.
Kırım Tatarlarının vatanlarından sürülmelerinin ve soykırıma uğramalarının 80. yılında dosya konusu olarak Kırım Tatar Sürgününü işleyen Türk Edebiyatı Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmeni İmdat Avşar giriş yazısında "Bu sene Kırım Tatar Sürgünü’nün 80. yıl dönümü. Stalin’in, Kırım’ı Tatarsızlaştırma politikaları neticesinde öz vatanlarından sürülen Kırım Tatarları tam seksen yıldır, büyük bir gayretle direniyor. Sürgün yolculuğunda âdeta var olma savaşı veren Kırım Tatarları, sürgün edildikleri bölgelerde de kendi millî kimliklerini
korumak için çetin sınavlardan geçtiler. Şimdi ise vatan Kırım’a dönmek için büyük bir mücadele veriyorlar. Bu ayki sayımızda da Kırım Tatarlarının bu büyük mücadelesini gündeme taşıyoruz." ifadelerini kullandı.
Derginin ilk yazısında İsmail Tunalı 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününün tarihçesini anlattı. Tunalı, yazısında 1783 yılında Kırım Hanlığı’nın yıkılmasından başlayarak 1944 sürgününe kadar olan süreci detaylı şekilde ele aldı. Yazıda Kırım Tatarlarının sürgünde yaşadığı zorluklar ve vatanlarına dönmek için gösterdikleri çaba da gözler önüne seriliyor.
Kırım Tatar Sürgünü’nün 75. yıl dönümünde sürgüne tanık olan Kırım Tatarlarıyla mülakatlar yapılmıştı. Funda Özsoy E. bu mülakatları belgesel kitap olarak yayına hazırlayan Ufuk Aykol ile sürgün üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi. Ufuk Aykol, söyleşide Kırım Tatarlarının sürgün sırasında yaşadıkları acı olaylara dair yürek burkan örnekler verdi.
Zafer Karatay ise çıktığı günden bu yana Kırım Tatarlarının sesi olan Emel dergisinin serüvenini kaleme aldı. Karatay, yazısında Emel dergisinin Kırım Tatar edebiyatının, dilinin ve kültürünün sonraki kuşaklara aktarılmasına, birbirinden ayrı düşmüş Kırım Tatarlarının ortak bir kültürde yeniden kavuşmalarına aracılık ettiğini anlatıyor.
Lilya Tanatar, vatanı Kırım’dan sürülen Ayşe Hurşutova’nın trajik hayatını anlatıyor. Filiz Tutku Aydın Bezikoğlu, Mehmet Niyazi’nin ve Dobruca diasporasının Kırım Tatar dilinin gelişimine katkılarını örneklerle açıklıyor.
Taha Bayraktar, hayatı sürgünlerde geçen Şevki Bektöre’nin mücadelesine dair ayrıntılı notlar veriyor. Bayraktar, ayrıca bir öğretmen olan Bektöre’nin gittiği yerlerde de eğitim ve öğretime önem verdiğini hususiyetle belirtiyor.
Gülnara Bekirova, Rusya ve Ukrayna savaşının devam ettiği bugünlerde Kırım’ın işgalini tekrar gündeme getiriyor. Ayrıca bu işgali protesto etmek için Kırım Tatar kadınlarının verdikleri mücadeleyi gözler önüne seriyor.
Bu sayıda ayrıca Kırım Tatar edebiyatını tanıtmak amacıyla da Kırım Tatar şiirinden güzide eserler seçildi.
Derginin kapağında ise Kırım Tatar ressam Rüstem Eminov’un tablosu yer alıyor. Kapaktaki spot yazısı ise Ufuk Aykol’un röportajından alındı:
“Kırım Tatarlarının vatanlarına dönüş mücadelesi aynı zamanda bir halkın var olma mücadelesidir.”