Hindistan Sivil Havacılık Güvenlik Bürosu (BCAS) dün, 15 Mayıs Perşembe günü aldığı kararla, Hindistan havaalanlarında yolcu ve kargo yer hizmetleri sağlayan Türkiye merkezli Çelebi Aviation'un güvenlik iznini iptal etti. 15 Mayıs tarihli resmi emirde kararın “ulusal güvenlik çıkarları” doğrultusunda alındığı belirtildi.
Hintlerin söz konusu kararının, Pakistan ve Hindistan arasında yükselen gerilim ve çıkan sıcak çatışma sürecinde Türkiye'nin, geleneksel müttefiklerinden olan Pakistan'ı desteklemesiyle ilişkili olduğu öğrenildi.
Kritik Havalimanlarında Faaliyet Gösteriyordu
İptal kararı, Çelebi'nin Delhi, Mumbai ve Chennai dahil olmak üzere Hindistan’ın dokuz büyük havalimanında yürüttüğü yüksek güvenlikli operasyonları doğrudan etkiliyor. Şirket yer hizmetleri, kargo operasyonları ve hava tarafı faaliyetlerini yürütüyordu.
Sivil Havacılık Bakanlığı kaynaklarına göre, şirketin faaliyet gösterdiği havalimanlarında geçici düzenlemeler yapılarak yeni yer hizmetleri sağlayıcılarıyla anlaşmalar yapılacak.
Çelebi’den Çelişkili Açıklama: "Biz Türk Şirketi Değiliz"
Kararın ardından Çelebi Aviation India, medyada çıkan haberler üzerine açıklama yayımlayarak, “yanıltıcı ve gerçek dışı iddiaları” reddetti. Şirket Kanada, ABD, İngiltere ve BAE gibi ülkelerden kurumsal yatırımcıların ortaklığıyla faaliyet gösterdiğini belirtti ve kendisini bir Türk şirketi olarak değil, “profesyonelce yönetilen küresel bir havacılık hizmeti sağlayıcısı” olarak tanımladı.
Ancak şirketin, krizin patlak vermesiyle milliyet kimliğinden uzaklaşması ve Türk kökenini reddetmeye yönelmesi dikkat çekti. Açıklamada, “Türk hükümetine bağlı bir kuruluş değiliz. Türk ortaklık sadece siyasi bağlantısı olmayan Çelebioğlu ailesine aittir” ifadelerine yer verildi.
Türkiye’nin küresel markalarının, uluslararası krizlerde millî kimlikten uzaklaşarak siyasi baskılardan kaçınmaya çalışması, dış politika ile ekonomi arasındaki hassas dengeyi gösteriyor. Ancak bu gibi durumlar, Türkiye menşeli şirketlerin yurt dışındaki itibarına zarar verebilecek ikircikli tutumlar olarak da değerlendiriliyor.