Uygur Hareketi, 2014'ten beri Tayland'ın Göçmen Gözaltı Merkezlerinde (IDC) tutulan 48 Uygur erkeğinin Çin'e sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya olması nedeniyle küresel mülteci koruma sisteminin kritik başarısızlığına tepki gösterdi.
On yıl boyunca korkunç koşullar altında gözaltında tutulan bu erkekler, Tayland-Çin ilişkilerinin 50. yıldönümü ve ABD'deki hükümet değişikliğiyle bağlantılı olarak Çin'in bildirilen baskısı altında soykırım yapan bir rejime zorla geri gönderilme riskiyle karşı karşıya.
Yıllarca süren uluslararası kınamaya ve Tayland Ulusal İnsan Hakları Komisyonu'nun tutukluları serbest bırakıp yeniden yerleştirme yönündeki Ekim 2023 tavsiyesine rağmen, Tayland yetkilileri harekete geçmedi.
Uygur Hareketi'nden, Tutuklu Uygurları Oldu Bitti ile Soykırımcı Çin'e Geri Göndermeye Çalışan Tayland'a Çağrı
Uygur Hareketi (CFU), Tayland yetkililerine, Bangkok’taki bir gözaltı merkezinde 11 yıldır tutuklu bulunan 48 Uygur mültecinin Çin’e iadesini durdurmaları için çağrıda bulundu.
Uygur Hareketi, yaptığı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Tutuklu Uygurların ülkelerine geri gönderilme riskinin ilk kez rapor edildiği Ocak 2025'ten bu yana; BM uzmanları, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, Doğu Asya ve Pasifik Alt Komitesi, ÇKP Seçilmiş Komitesi, Kongre Uygur Grubu eşbaşkanları Temsilciler Chris Smith ve Tom Suozzi ve diğer pek çok kişi de dahil olmak üzere insan hakları örgütleri ve hükümet yetkilileri Tayland'ı sınır dışı işlemlerini durdurmaya çağırdı. Dışişleri Bakanı Marco Rubio, 5 Ocak 2025'teki onay duruşmasında Tayland'ın Uygurları sınır dışı etmemesi için lobi yapma sözü verdi.
7 Şubat'ta Tayland Ulusal İnsan Hakları Komisyonu, başta geri göndermeme ilkesi olmak üzere, insan haklarına olan bağlılığını bir kez daha teyit etti. Tayland'daki bir mahkeme de kısa bir süre önce bu kişilerin serbest bırakılması için yapılan bir başvuruyu kabul ederek Tayland Göçmen Bürosu şefinin 27 Mart 2025 tarihinde sorgulanmak üzere mahkemeye çıkarılmasını emretti. Ancak uluslararası ve yerel baskılara rağmen Tayland'ın bu kişileri sınır dışı etmek için hazırlıklarını sürdürdüğü bildiriliyor.
CFU Kurucusu Ruşen Abbas, “Tayland, Uygur mültecileri soykırıma ve akıl almaz işkencelere mahkum eden sınır dışı etme planlarını derhal durdurmalıdır. Tayland bu eylemi sürdürdüğü takdirde, sadece Çin'in insan hakları ihlallerine ortak olmakla kalmayacak, aynı zamanda uluslararası insan hakları hukukunun açık bir ihlalinin sorumluluğunu da üstlenmiş olacaktır.”
CFU, Tayland hükümetini sınır dışı etme planlarını durdurmaya ve bu kişilerin güvenli bir şekilde yeniden yerleştirilmelerini kolaylaştırmaya çağırmaktadır. Uluslararası toplumu, bu Uygur erkekleri kurtarmak için acil önlemler almaya, uygulanabilir yeniden yerleşim yolları sunmaya ve Çin'i ulusötesi baskısı ve devam eden Uygur soykırımı nedeniyle sorumlu tutmaya çağırıyoruz."
Editör: Betül Gafa