Urartular döneminde inşa edilen ve bugüne kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan Van Kalesi ve etrafındaki tarihî yapılar, kaderine terk edilmiş durumda. 2016'da Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'ne giren kale ve civardaki tarihî yapılar, hem define arayan kişiler tarafından tahrip ediliyor hem de çöplerle kirletiliyor.
Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği kale ve tarihî yapılar, 2010'da Kültür Bakanlığı tarafından 2 milyon Türk Lirası harcanarak aslına uygun biçimde onarıldı. Ancak söz konusu onarım (restorasyon) sonrasında kale, eski dokusunu kaybetti. Kalenin betonla onarılan bölümlerinde, yıllar sonra çökmeler oluştu. Bunun yanı sıra son yıllarda kalenin birçok yeri, define arayan kişiler tarafından tahrip edildi. Özellikle kalenin güney kısmında yoğunlaşan ve derinliği 3 metreyi bulan kazılar yüzünden birçok bölüm zarar görmüş durumda.
Yine kalenin güney yakasında yer alan ve “Eski Van Şehri” olarak adlandırılan bölgedeki tarihî yapılar da yıkılmaya yüz tutmuş durumda. Ulu Cami başta olmak üzere birçok yapının taşları tek tek dökülüyor. Söz konusu duruma karşı herhangi bir önlem alınmazken yetkililer ise sadece dökülen taşları belli bir alanda toplamakla yetiniyor.
Kale ve tarihî yapıların bulunduğu bölgedeki başlıca sorunlardan bir diğeri ise kirlilik. Kalenin neredeyse her noktası, ziyaretçiler tarafından yerlere atılan maske, plastik su şişeleri, alkol şişeleri, çekirdek kabukları ve poşetlerle kirletiliyor. Kimi yerlerde kötü kokuların yayılmasına sebep olan çöpler ise toplanmıyor.
Bunun yanı sıra kalenin duvarları ve tarihî yapılar üzerindeki yazılamalar ise her geçen gün daha da artıyor.