Yaz aylarında yangınla mücadelede görevli helikopterlerin pilotların parasını alamadıkları, yakıt olmadığı gibi çeşitli gerekçelerle yangın sırasında kalkış yapmadıkları, bu nedenle de tutanak tutulduğu iddiaları gündeme gelmişti. Bakanlık ise bunların doğru olmadığını iddia etmişti.
Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, bu yıl yangınla mücadele için alınan önlemler hakkında bilgi istediği soru önergesinde, ihaleyi alan yüklenici firma THK Gökçen Havacılık - MGI Defence’in sözleşmede yazılan yükümlülüklerini yerine getirmediğine dikkat çekti. Önergesinde, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya bu firmaya hangi yaptırımın uygulandığını sordu.
İddialar Doğrulandı
Tarım ve Orman Bakanlığı, CHP’li Bakırlıoğlu’nun soru önergesine verdiği yanıtta, bu yıl için 105 helikopter, 27 uçak ve 14 insansız hava aracının orman yangınları ile mücadele için hazırlandığı belirtildi. İddiaların doğrulandığı yanıtta, yüklenici firma hakkında tutanak tutulduğu ve cezai işlem uygulandığı bildirildi. Firmanın sözleşme hükümlerini yerine getirmemesi nedeniyle de sözleşmenin feshedildiği, konunun yargıya intikal ettiği kaydedildi.
Yanan Alanda Devasa Artış
Bu yıl yangınlara müdahale etmek için 2.5 ton su atma kapasitesine sahip 5 adet gece görüşlü helikopterin görev yaptığı belirtilen yanıtta, “2023 yılında 2 bin 579 adet orman yangını meydana gelmiş ve 15 bin 520 hektar orman alanı zarar görmüştür. 2024 yılında ise 3 bin 399 adet (14 Ekim 2024 tarihine kadar) orman yangını meydana gelmiş ve yaklaşık 25 bin hektar orman alanı zarar görmüş olup ölçüm çalışmaları devam etmektedir” denildi.
AKP'liler Rahatsız Oldu
AKP Ankara Milletvekili Orhan Yegin, “Pilot öyle diyor, bakalım bakan ne diyor ?” diyerek araya girdi. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, AKP’li Yegin’e, “Niye rahatsız oldun, niye ?” diye sordu. Ağbaba, ortada “ciddi bir mesele olduğunu” vurguladı. Bakan Yumaklı, “Tek, son bir cevap vereyim bununla alakalı: Oluşan herhangi bir aksaklık ya da terslik sebebiyle müdahaleyle ilgili herhangi bir sorun olmamıştır” savunmasını yaptı.
Editör: Semir Yapıcı






