Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Fazıl Kulaklı, 'Auto-Brewery' olarak adlandırılan, vücudun kendi kendine alkol üretme sendromuna yakalanan bir hasta ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Doç. Dr. Fazıl Kulaklı, "Auto brewery olarak adlandırılan, vücudun kendi kendine alkol üretme sendromu olan bir hastaya tedavi verdik. Bu hastamız basında 'içmeden sarhoş olma' gibi bir terimle geniş yer buldu. Bu hastamızın, alkol almamasına rağmen alkol düzeyi yüksek oluyordu. Şu anda Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Türkiye'de bu hastalığın tedavisinin merkezi haline geldi. Orta Doğu'nun da merkezi olma teklifi aldık, bunun için alana ihtiyacımız var ama sağlık turizminde Giresun'un adını duyuruyoruz ve duyurmaya devam edeceğiz." açıklamasını yaptı.
Hastanın İzmir'den Giresun'a tedavi için geldiğini söyleyen Kulaklı "İstanbul'dan gelecek olanlar var, bir önceki hastamız da İstanbul'dan gelmişti. Türkiye'nin farklı illerinden 20-30 kişi bizi aradı. Ama tabii ki bu hastaları yatırıp tedavi ettiğimiz zaman kapasitemiz yeterli olmadığı için, normal hizmet gereken hastalara hizmet veremeyeceğimiz için bu hastaları bir bir alıyoruz" ifadelerini kullandı.
Auto-Brewery Sendromu
Türkiye'de eylül ayında da bir vatandaşta görülen tıp literatüründe 'Auto-Brewery Sendromu' olarak adlandırılan hastalık karbonhidrat ve şekerli gıdanın vücutta alkole dönüşmesine neden oluyor. Alınan karbonhidrat ve şekerli gıdaların ardından alkolün vücutta çıktığı seviyeye göre belirtilerin kendisini gösterdiğini ifade ediliyor. Hastalar hiç alkol kullanmadıkları halde yemekten kısa bir süre sonra kandaki alkol düzeyleri çok yüksek düzeylere çıkıyor. Bunun sebebi de vücutlarında bulunan mikroorganizmalar.
Türkiye'de İkinci Defa Görülüyor
Eylül ayında bir vatandaşta daha Auto-Brewery Sendromu görülmüştü. 58 yaşındaki Verda Güniz Atis Azrak, hastalığının tedavisi için farklı şehirlerdeki hastanelere başvurduktan sonra Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gördüğü 50 günlük tedavinin ardından sağlığına kavuşmuştu.