İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) ziyaret gerçekleştirdi.
Starmer, 53 yıl sonra GKRY’ye giden ilk İngiltere Başbakanı oldu.
Reuters'ın aktardığı habere göre, İngiltere Başbakanı Starmer, GKRY Cumhurbaşkanı Nikos Hristodudilis ile Lefkoşa’da görüştü. Görüşmelerin merkezinde Kıbrıs’ta çözüm çabalarında İngiltere’nin rolü ve Orta Doğu’da yaşanan gelişmeler yer aldı.
İngiltere, Türkiye ve Yunanistan'la birlikte Kıbrıs sorununun üç garantör gücünden biri olarak biliniyor ve İngiltere'nin adada hala iki askeri üssü bulunuyor.
KKTC'den Tepki
Starmer’ın ziyareti, Kuzey Kıbrıs’ta tepki çekti. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin resmi sitesinde yer alan açıklamada “Garantör güçlerden biri olarak İngiltere'nin iki tarafa eşit muamele etme yükümlülüğü bulunmaktadır. Kıbrıs'ta iki taraf vardır ve varılacak herhangi bir çözüm, taraflar arasında diyalog, işbirliği ve anlayış gerektirmektedir. Kıbrıs Türk halkının varlığını görmezden gelmek ve taraflardan sadece biriyle görüşmek, taraflar arasında güven inşa etme çabalarını ve farklı alanlarda anlamlı bir işbirliğinin önünü açma yollarını baltalayacaktır.
Yarım asırdan fazla bir süredir Kıbrıs Türk halkı ile eşitlik temelinde güç ve refahı paylaşmayı reddeden Kıbrıs Rum tarafının, İngiltere'nin gösterdiği bu tür “özel muamele” ile konfor alanından çıkması daha da zor olacaktır.
Garantör güç, BM Güvenlik Konseyi'nde söz sahibi ve Kıbrıs'taki tarihi gelişmeleri ve sahadaki gerçekleri iyi bilen İngiltere'nin, Kıbrıs Türk halkının ve seçilmiş liderlerinin varlığına saygı göstererek iki taraf arasında eşitlikçi bir yaklaşım sergilemesini bekliyoruz. Kıbrıslı Rum liderin, SBA'ları (Egemen Üs Bölgeleri) temsil etme yetkisi olmadığı gibi Kıbrıslı Türkleri de temsil etme yetkisi yoktur” ifadeleri yer aldı.
Editör: Betül Gafa