AKP'li Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı temsilen Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler 5'inci Konferansı'na katıldı. Konferansta yaptığı konuşmada, en az gelişmiş ülkelerin sosyal, ekonomik ve çevresel kalkınmadan yararlanmalarını sağlayacak bir ortaklıktan ve küresel ekonomik ve mali sistemin eşitsizliğini daha da derinleştirmemesini engelleyecek bir işbirliğinden bahsetti. Çavuşoğlu ayrıca, Katar ve BM'nin bu konuda gösterdikleri üstün gayretleri takdirle karşıladıklarını ifade etti.
Çavuşoğlu, konuşmasında Türkiye'nin 6 Şubat'ta iki büyük depremle sarsıldığını hatırlatarak, en az gelişmiş ülkelerin, zor zamanlarında Türkiye'ye ilk destek veren ve dayanışma gösteren ülkeler arasında olduğunu belirtti. Yardım elinin büyük bir fedakarlık olduğunu bilerek Türk milletinin unutmayacağını söyleyen Çavuşoğlu, deprem sonrası gösterilen dayanışmanın en gelişmiş ülkelerin kalbinin attığını bir kez daha gösterdiğini vurguladı.
Uluslararası sistemin hızla değiştiği bir dönemde en az gelişmiş ülkelerin en kırılgan konumda olduğunu ve bu ülkelerin kalkınması ve gelişimini desteklemenin ortak sorumluluk olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, Türkiye'nin en az gelişmiş ülkelerin kararlı bir destekçisi olduğunu belirterek, bu ülkeleri kendi kaderlerine terk edemeyeceklerini ifade etti.
Çavuşoğlu, gıda güvenliğinin büyük önem arz ettiğini ve açlığı sonlandırmaya halen bu kadar uzak olunmasının utanç kaynağı olduğunu söyledi. Türkiye'nin BM ile hayata geçirdiği İstanbul Tahıl Girişimi'nin küresel gıda fiyatlarını düşürerek en az gelişmiş ülkeler de dahil olmak üzere bütün dünyada hane halklarına katkı sağladığını belirten Bakan Çavuşoğlu, bu girişimin kesintisiz uygulanması ve uzatılması için yoğun çaba sarf ettiklerini ifade etti.
Bakan Çavuşoğlu, "aralarında dijital ve teknolojik bir uçurumla bölünmüş iki ayrı dünya olmayı" kabul edemeyeceklerini belirterek, sürdürülebilir ve kapsayıcı toparlanma için son "Eylem On Yılı"nda olduklarını kaydetti. Küresel ekonomik ve finans sisteminin reforme edilmesi ve iklim değişikliğiyle mücadele için yeni yöntemler bulunması gerektiğini ifade eden Bakan Çavuşoğlu, en az gelişmiş ülkelerin iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkeler haline geldiğine dikkat çekti.
Çavuşoğlu, Doha Eylem Programı'nın İstanbul Programı'nın taahhütlerini sürdürdüğünü ve dayanıklılık inşası için umut vadettiğini ifade etti. Çavuşoğlu, kalkınmayı engelleyen kısır döngülerin kırılması gerektiğini ve herkesi bu programı benimsemeye ve küresel çaptaki gayretleri artırmaya davet etti.
(AA)