Emir A. Gürbüz ile Söyleşi: Libya'da Son Gelişmeler

TAKİP ET

Türk Atlantik Konseyi Üyesi Gürbüz, Libya'daki son gelişmelere ilişkin bölgesel etkenlere ve uluslararası ilişkilerdeki kritik dengelere atıfta bulunarak önemli değerlendirmelerde bulundu.

Türk Atlantik Konseyi Üyesi Emir Abbas Gürbüz, TamgaTürk YouTube kanalının konuğu oldu. Gürbüz, Libya’daki son gelişmelere ilişkin bölgesel etkenlere ve uluslararası ilişkilerdeki kritik dengelere atıfta bulunarak önemli değerlendirmelerde bulundu.

Hafter’i destekleyen Rusya, BAE ve Suudi Arabistan’ın Arap Baharı ile gelen demokratik idarelerin başarısız olmasını; Yunanistan ve GKRY’nin ise Doğu Akdeniz’de yeni kazanımlar elde etmeyi istediğine dikkat çeken Gürbüz, Fransa’nın da diğer NATO mensuplarından Libya’da çıkar elde etmek için ayrıştığını ifade etti.

Türk ordusunun UMH’nin talebine yanıt vererek bölgeye girmesinin ardından ÖSO kuvvetlerinin de Libya’da savaşmaya başlamasına yönelik eleştirilere Gürbüz, savaşa girdikten sonra meşruiyeti korumanın ve kamuoyu desteğini kaybetmemenin önemli olduğunu söyledi. ÖSO varlığının bölgedeki Rus paralı askerlerine benzer bir fonksiyonu olduğunu kaydederken öte yandan bu gruplarla Türk askerinin de doğrudan karşı karşıya gelmesini önlediğini belirtti.

Kısa süre önce ABD’nin birtakım uydu görüntüleri yayımlayarak Rusya’nın Hafter’e hava desteği sağladığını belgelemesiyle başlayan tartışmalara ilişkin Türk Atlantik Konseyi Üyesi Gürbüz, Türk İHA’larının Rus hava sistemine karşı büyük başarı elde ederek UMH’yi kuvvetlendirmesinin Rusya’nın bölgeye savaş uçağı transferine başlamasını tetiklediğini kaydetti.

libya nato arap baharı yata rusya bae abd gkry yunanistan libya emir abbas gürbüz hafter türk atlantik konseyi türk iha umh ulusal mutabakat hükumeti tamgatürk söyleşi