İlker Küçükparlak ile Söyleşi: Tedbir ve Yasakların Psikolojik Etkileri

TAKİP ET

Psikiyatrist Küçükparlak, TamgaTürk'te Covid-19 ile mücadele kapsamında küresel anlamda alınan tedbirlerin ve ilan edilen yasakların insan psikolojisi üzerinde ne gibi etkilerinin olduğuna ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Psikiyatrist İlker Küçükparlak Tamga Türk youtube kanalının konuğu oldu. Küçükparlak salgınla beraber gelen kısıtlamalar ve yasakların insan pskilojisine etkisini, belirsizlik ortamına insanın verdiği tepkiyi ve insanların neden yasakları ihlal ettiğini anlattı.

Küçükparlak kriz anlarında insan psikolosinin otoriter anlayışı tetiklemesini ve bunun insan psikolojisindeki yerini anlattı. Bu noktada yasaklar ve tedbirler gibi pandeminin tetiklediği veya büyüttüğü finansal sorunların da bağımsız olarak psikolojik etkileri olduğunu kaydeden Küçükparlak, izolasyonun cezalandırma yöntemiyle arasındaki benzerliğe de dikkat çekti. Ebeveynlerin çocuklarına verdiği odasından çıkmaması yönündeki ceza veya adalet mekanizmasının hükümlülere verdiği ev hapsi cezasının yarattığı etkiler üzerinden bu yasağın etkilerine açıklık getirdi.

Pandeminin otoriter ve totaliter rejimlerin inşasına vesile olabilecek bir etkiye sahip olduğu noktasındaki teoriyi de değerlendiren psikiyatrist Küçükparlak, kriz anlarında insanların baskıcı rejimleri arzu ettiğini fakat bunun insanların ezilmesinin önündeki engelleri ortadan kaldırabileceği için risk teşkil ettiğine dikkat çekti.

ilker küçükparlak tedbirler yasaklar koronavirüs pandemi çin virüsü psikoloji