Mimar Sinan Yurdu Öğrencilerinin Sorunları

TAKİP ET

Geçtiğimiz günlerde eylemlere sahne olan Mimar Sinan KYK Yurdu'ndan bir öğrenci TamgaTürk'e konuştu.

(Görüntüler 7 Ekim akşamı Mimar Sinan KYK Yurdu'nda gerçekleştirilen protestodan: Twitter)

Salgın nedeniyle geçilen uzaktan eğitimin sona ermesiyle birlikte yüz yüze eğitim yeniden başlarken öğrenciler için birçok sorunu beraberinde getirdi. Öğrenciler yurt genelinde meydana gelen kira pahalılaşmasından bir darbe yerken bir darbeyi de yetersiz yurt imkanlarından yedi. 

Üstüne bir de üniversite sınavında uygulanan puan barajı indirilince üniversitelere yerleşen öğrenci sayısı arttı ve ciddi anlamda barınma sorunu oluştu. Daha önceden de yetersiz olan yurtlara erişim oldukça zor hale geldi. Bu nedenle bilhassa İstanbul'da öğrenciler "Barınamıyoruz" eylemlerine başlarken İstanbul, Ankara ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri öğrencilerin imdadına koştu. 

Özellikle İzmir ve Ankara'da belediyelerin çalışmaları öğrencileri oldukça rahatlatsa da görece çok fazla öğrenciye ev sahipliği yapan İstanbul'da bu sorunun yalnızca belediyenin imkanlarıyla çözülmesi imkansız görünüyor. Şehirdeki KYK yurtlarındaki yetersizlikler nedeniyle geride bıraktığımız haftada farklı farklı yurtlarda protestolar gerçekleştirildi.

Yurttan Atılmamam İçin Kimliğimi Gizli Tutarsanız Sevinirim

Kanuni Sultan Süleyman Yurdu'nda öğrenciler yetersiz ulaşım imkanlarını ve aşırı pahalı yemekleri protesto etti. Mimar Sinan KYK Yurdu'nda ikamet eden ve 7 Ekim akşamı gerçekleştirilen protestoda bulunan öğrencilerden biri, TamgaTürk'e konuştu.

"Ben Mimar Sinan KYK Yurdunda ikamet eden bir öğrenciyim. Dün gece gündem olan KSS KYK yurdunda var olan sorunların benzerlerini yurt olarak biz de yaşamaktayız. 7 Ekim perşembe günü KYK İl Müdürlüğü ve yurt idaresinin aldığı karar doğrultusunda 4 kişilik odaların 5 kişilik yapılması kararını yurt olarak protesto edip eylem düzenledik. Eylem sırasında görüntülerimiz kayıt altına alındı. Akşam 22.30 civarında yurda Maltepe Kaymakamı geldi. Kaymakam Bey sorunları not aldı, şu anlık kimseye idari yapılmayacağını söyledi ve gitti. Ardından 8 Ekim günü odaların 5 kişilik olması kararının iptal edildiğini öğrendik fakat diğer hiçbir soruna çözüm getirilmedi" diyen öğrenci, sorunlarını şu şekilde sıraladı:

    "KYK wifi çok yavaş ve kotası yeterli değil. Wifiye bağlantı sorunu yaşıyoruz. Bağlansak da bırakın online derse girmeyi twitterda yer alan bir görsel dahi yüklenmiyor. İnterneti hiçbir şekilde kullanamıyoruz. 1 ayı aşkın süredir yurtlar açık olmasına, idareye defalarca söylememize rağmen hiçbir iyileştirme çalışması yapılmadı.

    Yurtta telefon ve internet çekmiyor. KYK wifiyi kullanamadığımız gibi kendi internetimizi de kullanamıyoruz. Türk Telekom harici hiçbir GSM operatörünü yurt içinde kullanamıyoruz. Odalarda telefon ve internet çekmiyor. GSM şirketleri de kayıtsız kalıyor.

    Çamaşırhane şartlarımız yetersiz. 4000 kişi için yaklaşık 25-30 tane çamaşır makinesi mevcut. Bunların da 13 tanesi bozuk. Çamaşırlarımızı yıkamak ve kurutmak için bir günümüzü harcamamız gerekiyor. Çoğu zaman sıra bulamıyoruz. 

    Yurda geliş ve yurttan gidişlerde otobüs seferleri yetersiz. Yurdun önünde yer alan durakta ya da Maltepe Köprüsü 16A-21A istikametinde dakikalarca sıra beklememiz gerekiyor. Örneğin Maltepe Köprüsünde aynı güzergahı kullanan yolcularla yurt öğrencileri birleşince durakta en az 35-40 kişilik kalabalık oluşuyor ve bu sayı mütemadiyen artıyor. Gelen otobüsler dolu oluyor. Yurda gidebilmek için 30-40 dakika otobüs beklemek zorunda kalıyoruz. 17.00-20.00 arasında sefer sayısının arttırılması gerekiyor.

    Yemek fiyatları çok pahalı ve yemekhanede aşırı sıra oluyor. Asgari şartlarda beslenebilmek için bize sağlanan yemek fişlerinin üstüne ekstradan en az 4-5 TL ödeme yapmanız gerekiyor. Bu fahiş fiyat tarifesinin üzerine verilen yemek porsiyonları da küçük oluyor. Ayrıca personel yetersizliği sebebiyle hem yemek alışında hem de kasada ödeme yaparken en az 15 dakika sıra beklememiz gerekiyor.

    Başıboş köpek sorunu. Yurdun arka tarafında yer alan Pir Sultan Abdal caddesi üzerinde başıboş köpek sürüsü geziyor. Köpekler yoldan kimseyi geçirmiyor ve saldırıyor. Ayrıca sabaha kadar havladıkları için oluşan gürültüden uyuyamıyoruz. 

    4000 kişilik yurtta sadece bir tane ütü odası var. O da yetersiz. Odalarda ütü kullanımı yasak. 

    Yurt odalarında oluşan arızalar bir türlü tamir edilmiyor. Arıza defterine yazdığımız halde hiçbir işlem yapılmıyor. 

    Yurtta doğru düzgün temizlik yapılmıyor. Odalar çok pis oluyor.

    Yurtta birçok öğrencinin bilgisayarı olmadığı, almaya da maddi durumu yetmediği için öğrenciler sorun yaşıyor. Bilgisayar odası talebimiz oldu fakat umursanmadı.

    Asansörler yetersiz ve sürekli bozuk oluyor. 4000 kişinin kullandığı yurtta, ana blokta kullanıma açılan 3 tane asansör var. Yemekhane, çamaşırhane gibi odalar bu blokta olduğu için bütün yurt bu asansörleri kullanmak zorunda kalıyor. Fakat her hafta bir tanesi bozuluyor. Sağlıklı şekilde asansör kullanamıyoruz."

"Ek olarak pandemi döneminde yurtta eşyası olan arkadaşlarımızın her şeyi çalınmış. İç çamaşırından tutun havlusuna kadar her şey çalınmış" diyen öğrenci "Yurdumuz Anadolu yakasında yer alan tek KYK yurdu ve nüfusumuz fazla. Sorunlarımızın çözümü için kimse çaba sarf etmiyor" ifadelerini kullandı.

TamgaTürk'e sorunlarını ileten öğrencimiz, "yurttan atılma" endişesi taşıdığı için kimliğinin gizli tutulmasını rica etti.

Mimar Sinan Yurdu Öğrencilerinin Sorunları Yurttan Atılmamam İçin Kimliğimi Gizli Tutarsanız Sevinirim Geçtiğimiz günlerde eylemlere sahne olan Mimar Sinan KYK Yurdu'ndan bir öğrenci TamgaTürk'e konuştu