Namık Kemal Bayar ile Söyleşi: İşgal Altındaki Türk Toprağı Kırım

TAKİP ET

Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri Namık Kemal Bayar, Tamga Türk YouTube kanalına konuk oldu. Tamga Türk'ün sorularını yanıtlayan Bayar ile programda Türk yurdu Kırım'ın tarihçesinden bugün varlığını sürdüren işgal şartlarına kadar pek çok konu ele alındı.

DQTK Genel Sekreteri Namık Kemal Bayar, Kırım yarımadasının jeopolitik öneminin daha sağlıklı anlaşılmasını sağlayacak tarihi bilgiler ışığında yarımadanın Bolşevik işgalinden önceki günlerini ve sonrasında değişen şartlarla Rusların bölgede güttüğü Türksüzleştirme politikasını anlattı. 1944 Kırım Tatar Sürgününden önce işgalcilerin benzer politikalara önce 1930’lu yıllarda başvurmaya başladığını ve 50 bin kadar Kırım Tatarının yarımadadan sürüldüğünün tespit edildiğini ifade etti. 1944 yılındaki son hamleyle ise Kırım’da tek bir Türk dahi bırakılmadığını kaydetti.

Sürgündeki Kırım Tatarlarının bulundukları bölgelerde yürüttükleri milli hareketlerle Kırım’a dönüşün mümkün olduğunu açıklayan Bayar, SSCB’nin dağılmasından sonra Ukrayna’ya bağlı yıllarda 2014’te gerçekleşecek işgalin zeminini hazırlayan unsurlara değindi.

Yarımadadaki demografik yapıyı da fırsata çevirerek uluslararası hukuku çiğneyen ve 2014 yılında Kırım’ı işgal eden Rusya’nın Kırım Tatarlarına baskısını anlatan DQTK Genel Sekreteri, 4 yıldır kayıp olan yardımcısı Ervin İbragimov’u örnek vererek insan hakları ihlalinin ne boyutlara ulaştığını bir kez daha gözler önüne serdi.

2014 yılından bu yana Kırım Tatarlarına karşı işlenen insan hakları suçlarını uluslararası ortamlarda dile getiren Ukraynalı ve Türk diplomatlara teşekkür eden Bayar, bu vesileyle BM Genel Kurulunun Rusya’yı 8 kez kınama kararı aldığını söyledi. Öte yandan Bayar, yaşanan bu gelişmelere rağmen Rusya’daki mevcut idare iktidarını korudukça çözümün uzak olacağını düşündüklerini fakat gelecekte gerçekleşecek uluslararası davalarda bunların delil olarak sunulacağını da sözlerine ekledi.

namık kemal bayar dqtk kırım türk yurdu yarımada dünya kırım tatar kongresi genel sekreter tamgatürk söyleşi