Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak ayına ilişkin dış ticaret istatistiklerini açıkladı.
Buna göre, ihracat ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,8 artarak 21 milyar 165 milyon dolar, ithalat %9,6 artarak 28 milyar 703 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Dış Ticaret Açığı Arttı
Ocak ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %21,9 artarak 6 milyar 185 milyon dolardan, 7 milyar 538 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2024 Ocak ayında %76,4 iken, 2025 Ocak ayında %73,7'ye geriledi.
En Fazla İhracat Almanya'ya
Ocak ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'ya yapılan ihracat 1 milyar 782 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 371 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 280 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 1 milyar 12 milyon dolar ile Birleşik Arap Emirlikleri, 979 milyon dolar ile Irak takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %30,3'ünü oluşturdu.
İthalatta İlk Sıra Rusya'da
İthalatta Rusya ilk sırayı aldı. Ocak ayında Rusya'ya yapılan ithalat 4 milyar 399 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 4 milyar 86 milyon dolar ile Çin, 1 milyar 854 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 430 milyon dolar ile ABD, 950 milyon dolar ile İtalya izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın %44,3'ünü oluşturdu.
Dış Ticaret Açığının 40 Milyar Doları İşgalci Çin'den Kaynaklanıyor
Geçen yılki 82 milyar dolarlık açığın 40 milyar dolarının Çin'den kaynaklandığı biliniyor. Çin, 2023 yılı itibarıyla Türkiye’nin en büyük ikinci ithalat ortağı konumunda.
Türkiye'den Çin'e 3,77 milyar dolarlık ürün ihraç edilirken Çin'den Türkiye'ye ise 45 milyar dolarlık ürün ithal ediliyor. Aradaki hacim farkının Ocak ayında bile artış göstermeye devam ettiği görülüyor.
Türkiye'de her geçen yıl artan dış ticaret açığının sebebi işgalci Çin'den, başta elektronik ürünler olmak üzere, tüketim ürünlerinin ithali.
Geçtiğimiz günlerde Çin’e ekonomik destek sağladığı için Uygur soykırımı ve Uygurların zorla çalıştırılmasından büyük kar edildiği düşünülen markaları boykot etme çağrısında bulunulmuştu. Son dönemde, Çin merkezli e-ticaret platformu Temu’nun boykot edilmesi yönünde büyük bir kampanya başlatılmış, Türkiye’de ve dünyanın birçok yerinde yaşayan Doğu Türkistanlı Furkat Salı ve Turnisa Qira’in başlattığı, Temu ve Shein'den alışveriş yapmama çağrısı özellikle sosyal medyada büyük destek görmüştü.
Özellikle sosyal medya platformlarında hızla yayılan bu kampanya, kısa sürede geniş kitlelere ulaştı. Pek çok kişi, “Doğu Türkistan kanıyla kazanılmış parayı Çin’e bırakmayın” diyerek temu ve Shein benzeri Çin menşeli markalardan uzak durulması gerektiğini vurguladı.
Ancak Erdoğan'ın iktidarı tarafından desteklenen soykırımcı Çin'in insan emeğini sömürerek büyüyen ekonomisi, yine Türkiye'ye zarar verdi.
Yıllardır Uygur Türklerine uyguladığı sömürge politikasıyla Uygur emekçileri zorla çalıştıran soykırımcı Çin'in ürünlerini Türk topraklarına getiren AKP hükümeti yüzünden dış ticaret açığının daha da artması ve ithalat oranlarının ihracat oranlarına diğer aylarda da fark atacak olması öngörülüyor.
Editör: Betül Gafa
Çin'den alınan her şey zehirdir.