Eski Zaman Hikayeleri İçin Bir İnceleme

TAKİP ET

Başar Varol, Mehmet Can Kuyucu'nun Eski Zaman Hikayeleri kitabını inceledi.

Mehmet Can Kuyucu'nun "Eski Zaman Hikayeleri" isimli eserinin bütünlüğüne bakarsak duygu kozmopolitiği taşıyan, devirler arası gidip gelen, edebiyatın ve söz sanatlarının nevi şahsına münhasır diyebileceğimiz bir olgunlukta yazılan öykülerin bütünüdür diyebiliriz. 

"Ne Yapmalı?" isimli öyküde şahane bir mizah varken aynı zamanda derinden gelen bir trajedi de mevcut. Öyküyü okurken aniden gelen gülme eyleminin sonunda kişide dram yaratacak bir düşünüş başlıyor. Öyle ki öyküde ismi geçen Vehim Bey'in adına üzülüyorsunuz, gülmekten yaşarmış gözlerinizle...

Mehmet Can Kuyucu'nun ''Eski Zaman Hikayeleri'' Kitabı Yayımlandı

"Nekrofili" isimli öyküde ise bir kadın güzelliğini cennet şahikalarında uçan ejderhanın gözlerindeki meçhul ve yakıcı ateş gibi anlatıyor Mehmet Can. Hakikattir ki öyküde ismi geçen Pervin'e dokunmaya kıyamıyorsunuz. Zannımca yazar bir huri yaratmaya çalışmış. Lakin bu huri diğer hurilerden farklı olarak kıyama uğrayacak. Güzelliğin o muhteşem tasvirinin birdenbire siyaha çalındığını, güzelliğin bir bela olduğunu, güzellikle aklı giden başların omuzlarımızdan koptuğunu hissedeceksiniz. 

"Mülevves Bir Adam mıyım?" isimli öyküde ise ahlakın hangi şartlarda meşru veyahut gayrimeşru olacağının apaçık bir şekilde sorgusuna atılacaksınız. Edebin ve edepsizliğin ayrımını yapacak, acaba ben o durumda olsaydım ne halt ederdim diye soracak, nefsimi mi yahut merhametimi mi öldürmeliyim, diyeceksiniz. 

Öykü tıpkı diğer sanatlar gibi tarihi yansıtır. 

İyi veya kötü olarak...

"Bir Mavzer Uğruna" isimli öyküde ise açıkçası ben ağladım. Kahpeliğin elle tutulur haline şahitlik ettim. Bu öyküyü anlatamayacağım, tarife sığmadı...

Lafı toparlamak icap ederse görülmeyeni gösteren, düşünülmeyeni düşündüren bir kitap. Türk edebiyatı için kıymetli bir sandık. Okuru çok olsun demeyeceğim, okuru öz olsun. 

"Zihne idrakle vuran bir yazarın eseri
Yeni baştan yarattı eski hikayeleri"

Başar Varol 

eski zaman hikayeleri başar varol mehmet can kuyucu