Kayıp Rıhtım'dan Mitoloji Temalı Film, Kitap ve Anime Önerileri

TAKİP ET

Kültür sanat platformu Kayıp Rıhtım tarafından hazırlanan bu içerikte sizlere sinema, edebiyat ve anime alanlarında üretilmiş mitoloji temalı eserler önereceğiz

Mitoloji, ucunda hikâye anlatma geleneği olan hemen her sanat dalında kendisine yer bulan; uçsuz bucaksız bir nehir. Kimi toplumlar yaratılış mitlerini tekrar tekrar yeniden anlatarak farklı kapılar aralamayı başarıyor. Kolektif bilinç etrafında şekillenen mitoloji, toplumu anlamanın da en önemli araçları arasında yer alıyor.

Kültür sanat platformu Kayıp Rıhtım tarafından hazırlanan bu içerikte sizlere sinema, edebiyat ve anime alanlarında üretilmiş mitoloji temalı eserler önereceğiz

Mitoloji Temalı Filmler

Valhalla Rising

Söz mitoloji filmleri üzerine açılınca akla ilk gelen yapımlar Yunan anlatıları etrafında dönüp duruyor. Ancak bu öneri listesine rotayı kuzeye kırarak başlamak istiyoruz. Adından da anlaşılacağı gibi Valhalla Rising odağına İskandinav mitolojisini alıyor.

2009 yapımı filmin yönetmenliğini Nicolas Winding Refn üstlenirken yapımın başrolünde ise Hannibal ve Druk yapımlarıyla tanınan Mads Mikkelsen yer alıyor.

Türkiye’de Cennetin Kapısında adıyla vizyona giren film 12. yüzyılda geçiyor. “Tek Göz” olarak bilinen bir İskandinav savaşçısıyla 11 yaşındaki köle Are’nin, esir düştükleri kamptan kaçmasıyla başlayan yapım aksiyon ve macera öğelerini başarıyla bir araya getiriyor. Bir Viking gemisiyle memleketlerine dönmeye hedefleyen ikili, vahşi bir ülkede gerçek kimliklerini bulmak zorunda kalıyor.

The Green Knight

Türkiye’de Yeşil Şövalye adıyla gösterilen The Green Knight filmi, krala sadakatini ispatlamak için düşmanıyla yüzleşmek üzere savaşa giren Sör Gawain’in hikâyesini konu alıyor.

İngiliz mitolojisinin en popüler figürlerinden olan Kral Arthur’un ünlü Yuvarlak Masa Şövalyeleri’nden olan Sör Gawain’in hikâyesini takip eden yapımın yönetmenliğini David Lowery üstleniyor. Filmin başrollerini ise Dev Patel, Alicia Vikander ve Joel Edgerton paylaşıyor.

Mitoloji Temalı Kitaplar

Türklerin Şeytani Masalları - Seçkin Sarpkaya

Türk mitolojisi kitap önerisi diye düşününce akla yakın dönemde yayımlanan Seçkin Sarpkaya’nın Türklerin Şeytani Masalları adlı çalışması geliyor. Sarpkaya bu eserinde Türk halk inançlarındaki korkutucu figürleri kapsamlı örnekler ve detaylı hikâyelerle tek tek ele alarak öne çıkıyor.

Türk masal ve efsanelerindeki demonik varlıkların incelendiği bu çalışmada cin, peri, dev, ejderha gibi tanıdık unsurların yanı sıra Karavura, Enkebir, Pispatik gibi az bilinen birçok demonik varlık da yer alıyor.

Tavuk Bacaklı Ev - Sophie Anderson

Galli yazar Sophie Anderson’ın Tavuk Bacaklı Ev romanı, Slav mitolojisinin ünlü karakterlerinden Baba Yaga’ya ev sahipliği yapıyor.

Tavuk Bacaklı Ev bir tür cadı olarak tasvir edilen ve Yek olarak da bilinen Baba Yaga’nın torunu Marinka’yı odağına alıyor. Büyükannesiyle yaşayan 12 yaşındaki Marinka, yeni nesil bir Yaga olmak için büyükannesinden dersler alıyor. Gençlere yönelik bir kurgu olan bu eser aynı zamanda yazarın çıkış kitabı olarak biliniyor.

Mitoloji Temalı Animeler

Rage of Bahamut

Mitoloji animeleri genellikle Yunan, Mısır ve Japon mitolojileri etrafında dolanıp dursa da Rage of Bahamut gibi kökleri Babil anlatılarına dayanan yapımlar da mevcut.

Orijinal adı Shingeki no Bahamut olan Rage of Bahamut, 2014 yılında izleyicilerle buluştu. Yapım, yıllar önce hapsedilen Bahamut adlı devasa bir ejderhanın yeniden serbest kalma ihtimalinin belirmesiyle girişilen heyecan dolu bir macerayı takip ediyor.

Fate

Fate ilk bakışta oldukça hacimli bir külliyat gibi görünse de içine düşüldüğünde her anime hayranının büyük zevk alacağı bir yapım. 2006 yapımı Fate/Stay Night ile adım atabileceğiniz bu evren; Kutsal Kase’yi ele geçirmek için girişilen mücadeleleri takip ediyor.

Üstelik bu yapımda Kral Arthur ve Sör Lancelot gibi İngiliz mitolojisinden ikonik karakterlerden tutun da Herkül gibi Yunan kahramanlarına ve Büyük İskender gibi tarihi kişiliklere de yer veriliyor.

Bu içerikte mitoloji temalı film, kitap ve anime önerileri ile sizlerle olduk. Siz de eklemek istediğiniz eserleri yorumlarda bizlerle paylaşabilirsiniz!

kayıp rıhtım mitoloji yunan mitolojisi mitolojisi türk mitolojisi valhalla rising the green knight fate stay night türklerin şeytani masalları rage of bahamut tavuk bacaklı ev