Birkaç gündür Türk sosyal medyasını kasıp kavuran Enes Halifekan isimli bir hesap var. Bir yıl içerisinde 162 binden fazla anlamsız tweet paylaşmış olduğu görülüyor. Twitter algoritmasına spam olarak düşmemesi oldukça ilginç gözükmektedir.
Gerçekten meczup birinin rastlantısal mesajları mı bir çeşit yazılımın veya yayın trafiğinin bir çeşit şifrelemeyle Twitter’a kaydı mı daha ayrı ölçüde iletişim trafiği mi bilemiyoruz.
Farklı farklı pek çok söylem üretebiliriz. Üstüne tartışabiliriz.
Konuya ilişkin yazacaklarım da stratejik askeri iletişimle gördüğüm benzerlik üzerine sizlere bahsetmek istediğim bir yazıdır.
Farklı bir bakış yakalamanızı umduğum biraz benzerliklere ve teorilere ilişkin genel bir değerlendirmedir.
Olaya yazmış olduğum yazılar çerçevesinde askeri stratejik açıdan benzetme yapmak istedim. Mesajların şekli bana ABD’nin EAM mesajlarını anımsattı.
EAM mesajlarını takip eden ve yayınlayan çeşitli sivil kanallar var. Belirli bir şifreleme ve kodlamaya göre hareket edildiği için sivil istasyonların duyması duysa da anlam getirmesi mümkün değil.
1 hafta önce kaydedilen mesaj:
2023-05-17 04 33 00 [OTHER FOR RADIATION: RADIATION, RADIATION, THIS IS NEWBOOK, NEWBOOK. I AUTHENTICATE BOT WITH K. I SAY AGAIN, BOT WITH K. IF CORRECT, I REQUEST YOU AUTHENTICATE BFR, I SAY AGAIN. BFR. OVER. NEWBOOK]
3 gün önce kaydedilen mesaj:
2023-05-21 16:49:00 [ALLSTATIONS [215 CHAR] 6KGB6BSTW3YXTSQF7ETG4IZ4QJMVPCD6YL6DUMKR5USVK46TCYIZHQVETJKNPGAGORAU2JV77RA7SNJ6NYEY6WBKY34DBFFFFQKDIKAXZGUA2XVYV2XIIIIPZAEQ4BQQ7LRX3FF7RFFFFVXQYJ6XGIUJADJZDZDDDDIGUTE62X266SU24Y4TYYYYC73CIP77YVFCU6CVCIBBBB32PN2QIWV PASTRAMI]
Çeşitli yarı anlamsız görülen kelime trafiğinden de harf ve rakam trafiğinden de oluşabiliyor.
ABD'nin Yüksek Frekanslı Küresel İletişim Sisteminden yayınlanabilen EAM mesajları var.
Frekans 7 ana kısımda toplanıyor ve ABD'nin Maryland eyaletindeki ABD'nin dünyadaki en büyük üslerinden olan Andrews Müşterek Hava Üssünden kontrol edilmektedir.
Dünya genelinde ABD'nin 13 ile 15 stratejik hava ve askeri üssünde yüksek frekanslı sinyal istasyonları bulunuyor.
EAM mesajları yani Acil Eylem Durum Mesajları stratejik nükleer silah komuta kontrol sistemlerinde ve stratejik seviyede faaliyetlerde kullanılıyor. Gereken tespit takip ve saldırı eylemleri için kullanılan ana mesajlar olarak bilinmektedir.
Rusya’nın da stratejik silahları, nükleer birlikleri ve bombardıman uçakları için yayınladığı benzer mesajlaşma trafiği bilinmektedir. Rus bombardıman uçakları ile komuta merkezi arasında kullanılan Bearnet olarak bilinen radyo frekans iletişiminde de benzer bir trafik mevcuttur.
Böyle mesajlar stratejik askeri hareketlilik, savaş hazırlık tatbikatları, büyük askeri manevralar ve askeri gerilimler esnasında kullanılır. 21 Mayısta aşırı artan mesaj trafiğinin Ukrayna’nın doğusundaki Bakhmut şehrini Rusya’nın ele geçirmesiyle aynı güne rastlamış olması basit bir tesadüften uzak olmalıdır.
Bahsi geçen hesabın Şubat 2016 tarihinden Nisan 2017’ye kadar 162 binden fazla tweet paylaşıp spam nedeniyle kapatılmamış olması dediğim gibi garip. Çeşitli büyük çaplı yurtiçi ve yurtdışı gelişmelerin hemen öncesine denk düştüğü iddia edilen tweetlerinin olması ayrıca garip. Fetöcü hesapların yıllar önce şifreli iletişim için benzer yöntemler kullandığını biliyoruz ancak buradaki eşleşme ihtimali olan olayları düşününce fetöcü teröristlerin seviyesine nazaran çok basit kalıyor olabilir.
Eşleşen olayların bahsinde bulunup kafa karışıklığını doğru olup olmadığını tesadüf olup olmadığını bilmediğimiz için açmıyorum. Sadece mesajlaşma tarzına ve olası iddialara yönelerek ABD’nin EAM, Rusya’nın Bearnet mesajlarını taklit eden mesaj trafiğine farklı bir bakış atmış bulunuyorum.
Basit veya kapsamlı bir örgüt içi iletişim olabilir. Bütün standart ordu veya istihbarat iletişiminin takip edilmesi riskine karşılık bazı trafik sosyal medyadan yönlendirilmiş olabilir.
IŞİD, El Kaide, PKK/YPG gibi çeşitli örgütlerin de benzer trafikleri kullanıp emir verdiklerini hatta 15 Kasım 2015 Paris Bataclan Terör Saldırısının oyun konsolu üzerinden mesajlaşmayla planlanıp icra edildiği bilinmektedir.
Sadece belirli gruplar arasında özel olarak seçilen şifreleme ve çözüm kitapçıklarıyla hazırlanacak mesajlaşma şeklini çözmek kitapçıklara sahip olmadan gerçekten zor ve sadece ihtimallere dayanan bir yöntemdir. Somut sonuçlar elde etmek çok zordur.
Bu taklit mesajlaşma tamamen anlamsız da olabilir çok fazla bilgi içeriyor da olabilir emin olmak güç.
Sorulması gereken iki önemli soru var.
Birileri büyük çaplı istihbarat iletişimi için sosyal medyayı kullandı mı kullandıysa ne ölçüde ve hala devam ediyor mu ediyorsa gelecekle ilgili ne gibi bilgiler var?
5 sene önce gündem olan bu hesap neden şimdi tam da seçim öncesi tekrar gündem oldu?
Enes halifekan uzun süredir Twitter da konuşuluyor 2016 - 2017 tweetleri var bazı tweetlerde fetöyü savunan bazılarında söven farklı paylaşımları var .