• Bizi Destekleyin
  • TamgaTürk TV
  • Yayın İlkeleri
  • Künye
  • İletişim
Anasayfa
  • Haberler
  • Türk Dünyası
  • TamgaKritik
  • Dosya Haber
  • Söyleşi
  • Portreler
  • Ekonomi
  • Dünya Spor Erişim Engeli Mali Veriler
  • Ara
SON DAKİKA:
15:05
İsrail Cebeliye Mülteci Kampını Vurdu: 100 Ölü
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Salih Şenöz
  3. Türk'ün Ateşle İmtihanı (1)
20 Eylül 2023 - 13:37

Türk'ün Ateşle İmtihanı (1)

20 Eylül 2023 - 13:37
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Salih Şenöz
Salih Şenöz
Türk'ün Ateşle İmtihanı (1)

Birinci Dünya Savaşı'ndan çok ağır bir yenilgiyle çıkmış, Mondros Ateşkes Antlaşması'nın hemen ardından ülkesi emperyalist İtilaf Devletleri tarafından fiilen işgal edilmiş Türk ulusu kendisini bir ölüm kalım mücadelesinin içinde bulmuş, bağımsızlığını kurtarmak için çareler aramıştı. Türk'ün namusu, şerefi, haysiyeti, onuru ve gururu ayaklar altındaydı. Türk, soysuz bir biçimde yaşayamazdı. Anadolu'da yakılan "çoban ateşleri" zamanla dalga dalga yayılmış, Müdafaa-i Hukuk Dernekleri ile Batı dünyasına haklı davamız anlatılmaya çalışılmıştı. Ancak haktan hukuktan anlamayan işgalci güçlere karşı, "Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir. Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir." deyişinden hareketle, meşru müdafa hakkımızdan doğan silahlı direniş hareketimiz başlamıştı. Önce Kuvayı Milliye birliklerimiz, sonra da düzenli ordularımız topyekun bir mücadele ile vatanını kurtarmaya çalışmıştı.

Türk milletinin hukukunu önce kalemiyle sonra silahıyla savunan Hasan Tahsin'in İzmir'de ilk kurşunu sıkmasından 4 gün sonra Mustafa Kemal'in 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basmasıyla Milli Mücadele'nin fitili ateşlenmişti. Çevresinde İngiliz ve Amerikan mandası isteyenlerle de mücadele etmiş, onları üstün yeteneğiyle bir şekilde ikna ederek "Ya istiklal ya ölüm!" demiş, kurtuluş yolunda parolayı belirlemişti. 26 Mayıs 1919'da Havza'da iken "Hiçbir zaman ümitsiz olmayacağız. Çalışacağız, memleketi kurtaracağız." demişti. Amasya Genelgesi ile Milli Mücadelenin "amacını, gerekçesini ve yöntemini" belirlemişti. Erzurum Kongresi'nde manda ve himaye ilk kez reddedilmiş, ilk kez milli sınırlardan bahsedilmiş ve Misak-ı Milli'nin temelleri atılmıştı. Erzurum Kongresi'nde Cevat Bey'e ve Kazım Karabekir'e "Osmanlı İmparatorluğu dağılabilir ancak Türk Milleti ölmeyecektir. 3 yıl dişimizi sıkarsak düşmanı yurttan atarız." demişti. 4-11 Eylül 1919 tarihinde Sivas Kongresi yapıldı. 19 Mayıs 1919'da ateşlenen bu fitil, kongreden sonra adeta bir yangına dönüşmüştü. Özellikle Rumların ve Ermenilerin kurduğu cemiyetler bölücülük yapıyor ve Türk’ün ocağına incir ağacı dikiyordu. Saltanat ve hilafet yanlılarının kurduğu cemiyetler ise milli mücadeleye karşı çıkıyor, işgalcilerle işbirliği yapıyordu. Bütün bunlara karşı milli cemiyetlerimiz "Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti" çatısı altında ortak paydada birleşmişti. Mustafa Kemal'in "Benim gazetem." dediği "İrade-i Milliye" çıkarılmaya başlandı. Türk Milleti artık kendi kaderini kendisi belirlemeye çalışacaktı. Fevzi Çakmak Paşa "Eğer Mondros'un uygulanmasından sonra bir tayyareden Anadolu'ya bakarsanız yer yer yanan ateşler görülecektir. Bunlar ışıldayan çoban ateşleridir, bu ateşleri birleştirecek bir alev lazımdır. İşte o meşaleyi Mustafa Kemal temin etmiştir." derken son derece haklıydı. Türk’ün son başbuğu vatanının ve ulusunun ateşler içinde kalmasına dayanamayıp kendisi yanmayı göze alıyor, elindeki meşaleyle ulusunun yolunu aydınlatıyor, bir bozkurt misali Ergenekon'dan çıkıştaki gibi yol gösteriyor, halkını birleştiriyordu. Sivas Kongresi'nin devam ettiği günlerde Türkiye'ye gelen, daha sonra da Ermeni meselesinde lehimize bir rapor hazırlayan Amerikalı General Harbord'un “Her şeye karşın başaramazsanız ne yapacaksınız” sözlerini Nutuk’ta, “generalin garip suali” diye nitelendirmiş, ona bugün bile kulağımıza küpe olması gereken: “Bir millet, varlığını ve istiklalini sağlamak için uygulanabilirliği (kabil-i tasavvur) olan girişim ve fedakarlığı yaptıktan sonra, başarılı olur. Ya başaramazsa demek, o ulusu ölmüş saymak demektir. Öyle ise, millet yaşadıkça ve fedakar girişimlerini sürdürdükçe başarısızlık söz konusu olamaz” sözlerini söylemişti. Ümitsizlik ve umutsuzluk onun kitabında asla yazmazdı. Teslim olmak ruhuna ve benliğine tamamen aykırıydı.

Takvimler 1920 yılını gösteriyordu. Binlerce yıllık Türk tarihinin belki de en zor geçen yılıydı, Türk'ün ateşle ve ihanetle imtihan günleriydi. Anadolu her anlamıyla işgal altındaydı. Emperyalizm bir ahtapot misali her koldan saldırırken, yerli işbirlikçiler vatana ihanet etme yarışındaydı. İstanbul hükümeti, saray ve çevresi işgali durduramıyordu. Durdurmayı bir yana geçtik, çoğu zaman onların safında yer alıyordu. Türk milleti ölüm kalım savaşı veriyordu. 16 Mart 1920'de İstanbul'un işgaliyle Meclis-i Mebusan dağıtılmıştı. Türk ulusunu temsil edecek bir kurum neredeyse  kalmamıştı. Tarihin bu zor zamanlarında, karanlığın en yoğun anlarında, umutsuzluk her yanı sardığında Mustafa Kemal tarihi bir karar almıştı: Anadolu'da halka dayanan, Kuvayı Milliye ruhunu yaşatan, işgalcilere kafa tutan bir meclis kuracaktı. Kafasına koyduğunu yapacaktı! Meclis açılmadan önce Mustafa Kemal "Meclis bir nazariye (kuram, teori) değildir. Bir hakikattir ve hakikatlerin en büyüğüdür." demişti. 23 Nisan 1920'de, Hacı Bayram Cami'de kılınan Cuma namazı sonrası Büyük Millet Meclisi açıldı. Hakikatin en büyüğü gerçekleşti. "Türkiye Devleti" resmen kuruldu. Halk bugüne, "Milletin saltanat günü" dedi. Artık halkın sözü geçecekti. Meclis açıldığında kürsünün arkasında Arapça "İşlerinizde meşveret ediniz." yazılı levha vardı. Hz. Muhammed'in hadisiydi, özenle uygulandı. 24 Nisan'da Mustafa Kemal ilk konuşmasını yaptı. Oy birliği ile başkan seçildiğinde sadece 39 yaşındaydı. Bu topraklarda umudun ve ümidin adıydı. Kurucu bir meclisti bu. Birçok özelliği vardı. Olağanüstü yetkiliydi, savaş meclisiydi, milliyetçi ve demokratik bir nitelikteydi. Siyasi partiler değil siyasi gruplar vardı. Halkın her kesiminden milletvekilleri oradaydı. Çok seslilik hakimdi. Farklı fikirdeki insanları uyum içinde, bir orkestra şefi gibi yönetmek Mustafa Kemal’in en zor göreviydi. Amaç vatanı ve milleti esaretten kurtarmak, ne olursa olsun tam bağımsızlığı sağlamaktı.

Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktı ama bunu sağlamak o kadar kolay değildi. Ardı ardına iç isyanlar çıkıyordu ve Anadolu bir kardeş kavgasının tam ortasında kalmıştı. Bu isyanların kimisi doğrudan İstanbul hükümeti tarafından, kimisi yine Osmanlı hükümeti ve İtilaf devletlerinin kışkırtmalarıyla çıkıyordu. Bazı isyanlar da daha önce Kuvayı Milliye içinde yer alan ama düzenli orduya katılmak istemeyenler tarafından çıkartılıyordu. Gaflet, dalalet ve ihanet her tarafı sarmıştı. Halide Edip Adıvar, Türk'ün Ateşle İmtihanı kitabında “Türkler her türlü haksızlığı, hatta fenalığı affedebilirler, fakat onurlarına dokunulduğu zaman mesele bütün bütün değişir." diye yazmıştı. Mesele değişecek miydi? Türk’ün namusu ve şerefi ayaklar altında çiğnenmeye devam edecek miydi?

Dipnot: Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlamaya çok az kalmışken bir tarih öğretmeni olarak cumhuriyetin kuruluşuna giden yolda 3,5 yıl süren Milli Mücadele'mizi, Türk’ün ateşle imtihan günlerini ana hatlarıyla anlatmaya çalışıyorum. Yaşananları unutmamak, tarih bilincimizden uzaklaşmamak, Türk’ün hafızasına sahip çıkmak için devam edeceğiz...
 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
Aynur Asya
2 ay önce

Kaleminize sağlık.

Cevapla
Beğen (15)
Beğenme (0)
Salih Şenöz
2 ay önce

Türk'ün ateşle imtihanının en zor zamanlarından geçiyoruz yine. Geçmişimizi unutmayalım. Bu yazımı mümkün olduğunca okuyup paylaşmanız dileğiyle...

Cevapla
Beğen (18)
Beğenme (0)
Tuba Tuba
2 ay önce

Herkes mutlaka okuyup paylaşsın.

Cevapla
Beğen (18)
Beğenme (0)

Yazarın Diğer Yazıları

  • Türkiye'de Öğretmen Olmak - 23 Kasım 2023
  • Cumhuriyete Layık Olamadık - 24 Ekim 2023
  • Türk'ün Ateşle İmtihanı (5) - 19 Ekim 2023
  • Türk'ün Ateşle İmtihanı (4) - 12 Ekim 2023
  • Türk'ün Ateşle İmtihanı (3) - 06 Ekim 2023
  • Türk'ün Ateşle İmtihanı (2) - 27 Eylül 2023
  • Sen Susacaksın Yobaz! - 06 Eylül 2023
  • Kurtuluşu Ararken - 30 Ağustos 2023
  • Cahillere İttihatçılık Dersi - 14 Ağustos 2023
  • Ey Türk! Araplaşma! - 07 Ağustos 2023
  • Tarihsel Süreçte Ermeni Meselesi - 04 Ağustos 2023
  • Titre ve Kendine Gel - 30 Temmuz 2023
    Köşe Yazarları
    Dilek Ete
    Dilek Ete
    Bağ-Kur'dan Emekli Olmak Başlı Başına Eziyet: Bağ-Kur Kapsamında Prim Yatıranların Mağduriyeti
    Mümtaz Recep Tekkalan
    Mümtaz Recep Tekkalan
    Tuhaf Dosyalar 4: Somerton Adamı
    M. Esad Kıraç
    M. Esad Kıraç
    İYİ Parti Niçin İktidar Olamaz?
    M. Bahadırhan Dinçaslan
    M. Bahadırhan Dinçaslan
    İYİ Parti Nasıl Toparlanır?
    Mertcan Gürkan
    Mertcan Gürkan
    Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye, Barış Kavşağı'nda Buluşabilecek mi?
    Salih Şenöz
    Salih Şenöz
    Türkiye'de Öğretmen Olmak
    Canem Çatan
    Canem Çatan
    "Beni Ne Arkeologlar Ne Dil Bilimciler İstedi"
    Mehmet Can Kuyucu
    Mehmet Can Kuyucu
    Berlin'e Seyahat: Kars'tan Berlin'e, Türkiye Büyük Demiryolu Projesi
    Emrah Birgül
    Emrah Birgül
    Cumhuriyetimizin 100. Yılında Bir Türkiye Portresi
    Ediz Günenç
    Ediz Günenç
    Biz Aslında Şuyuz!
    Konuk Yazar
    Konuk Yazar
    Bir Milliyetçinin Perspektifinden Filistin-İsrail Çatışması ve Türkiye Üzerine Etkileri
    Talat Çelik
    Talat Çelik
    Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Folkloru ve Kültürü
    Semir Yapıcı
    Semir Yapıcı
    'Gönderilerinde Milliyetçi Paylaşımlarda Bulunduğu Tespit Edilmiştir'
    Erol Nagaş
    Erol Nagaş
    İsrail, Filistin, Hamas, Türkiye... Peki Çin'in Bununla Ne İlgisi Var?
    Kağan Bahadır Küçükalcan
    Kağan Bahadır Küçükalcan
    Dersim Üzerinden Tarih Yazmak
    Demet Yener
    Demet Yener
    Yok Oluşa Giderken
    Gizem Magemizoğlu
    Gizem Magemizoğlu
    II. Mehmet'i Tebaası Sever Miydi: Karaman Örneği
    Mustafa Kemal Yılmaz
    Mustafa Kemal Yılmaz
    Türkiye'den Toprak İsteyen Barzani, Kerkük'ü de İstiyor
    Aykutalp Arıcı
    Aykutalp Arıcı
    Inferno
    Ahmet Hamdi Turhan
    Ahmet Hamdi Turhan
    Pazar Yazıları - 0007
    İren Saltalı
    İren Saltalı
    YSK Seçim Verilerini Neden Canlı Yayınlamıyor?
    Mevlüt Kaan Akçatepe
    Mevlüt Kaan Akçatepe
    Kırık Kalemler
    Anılcan Erdoğan
    Anılcan Erdoğan
    Saçmalık mı Gerçek mi? Enes Halifekan Hesabının Tweetlerinin Stratejik Askeri İletişimle Benzerliği
    Serhat Başkurt
    Serhat Başkurt
    ABD Temerrüde Doğru Gidiyor
    Ömer Faruk Engin
    Ömer Faruk Engin
    Dolma Parmaklının Yeni Şapkası
    Onur Kireçtepe
    Onur Kireçtepe
    Deprem Vergileri Nerede?
    Nihat Can
    Nihat Can
    Adını Andık mı? Andık Canavarı
    Göksel Gökçe
    Göksel Gökçe
    Kara Pıtraklar Ülkesinde-2
    Mehmet Emin Sezgin
    Mehmet Emin Sezgin
    Babam Abdülkadir Sezgin'in Ardından
    Kocafurkan Dinçaslan
    Kocafurkan Dinçaslan
    Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Olmadan Seçim Kazanabilir mi?
    Erkin Çam
    Erkin Çam
    Bu İşin Altında Bir İş Var
    Muhammed Akif Kalaycı
    Muhammed Akif Kalaycı
    Çeviri | Taliban Kadınların Eğitim Hakkını Ellerinden Alıyor, Dünya Buna Sessiz Kalamaz
    Erkan Özben
    Erkan Özben
    İşittiğim Alparslan Türkeş
    Emir Abbas Gürbüz
    Emir Abbas Gürbüz
    Hududu Aşan Türk Milliyetçileri ve Hudut Namustur Pankartları
    M. Hakan Ünser
    M. Hakan Ünser
    Devrim Arabasına Neden Benzin Kon(a)madı?
    Akif Jafarguluzade
    Akif Jafarguluzade
    Karabağ'da Neler Oluyor?
    Mehmet Tayfun Küçük
    Mehmet Tayfun Küçük
    İslam Tarihinde Mezhepleşme Felsefesi — IV
    Tolga Akyıl
    Tolga Akyıl
    Neo Milliyetçiliğin Meşum Veçhesi: Popülizm Tuzağı
    Mehmet Fatih Doğrucan
    Mehmet Fatih Doğrucan
    Avam, Kalitesiz İnsan
    Eren Doğukan Çölaşan
    Eren Doğukan Çölaşan
    Üslub-ı Beyan
    Hamdi Şerif
    Hamdi Şerif
    İsrail'de İslamcı Terör
    Murat Dai
    Murat Dai
    Göç - Milli Güvenlik - Ensar
    E. Haktan Altın
    E. Haktan Altın
    Transseksüel Çocuklar Var mıdır?
    Sebati Samet Koç
    Sebati Samet Koç
    Ukrayna – Rusya Savaşı ile Kuşak ve Yol Üzerine
    Zafer Şen
    Zafer Şen
    Dying Light 2 İncelemesi
    Roza Kurban
    Roza Kurban
    Kazan Tatarlarına Vurulan Son Darbe...
    İskender Öksüz
    İskender Öksüz
    Sadri Maksudi – Öğrenci ve Öğretmen
    Yalta Çelik
    Yalta Çelik
    Roma Mirasçısı Türkler
    Barış Yüksel
    Barış Yüksel
    Türkiye'de İşsizlik ve Sığınmacıların İşsizliğe Etkileri
    Veysel Çıtlak
    Veysel Çıtlak
    Yüce Dağ Başında
    Yusuf Ayberk Enişte
    Yusuf Ayberk Enişte
    Devleti Öldürmek
    Nejat Kurtuluş
    Nejat Kurtuluş
    Okul, Müdürü Kadar mı Okuldur?
    A. Kutalmış Işık
    A. Kutalmış Işık
    Müstakbel Tehdit: Muhalefetsizlik
    İclal Türkmen
    İclal Türkmen
    Kendi İçimizdeki Şiddetin Farkında Mıyız Acaba
    Suat Başaran
    Suat Başaran
    Galiba Deşifre Oldum
    Habib Yalçın
    Habib Yalçın
    Suat Başaran’la Oyalanmak
    Günyeli Kutlusoy
    Günyeli Kutlusoy
    İstanbul Sözleşmesi’nin Feshedilmesi Hukuka Uygun mu?
    İsmail Savuran
    İsmail Savuran
    Arap Baharı Beyhude Değildi
    Eren Kotil
    Eren Kotil
    Siyasi Parti Oluşumu ve Yakın Tarihin En ilginç 7 Partisi
    Enver Zarif
    Enver Zarif
    Bir Kürtçü Terörü: Sulduz Katliamı
    Alparslan Yılmaz
    Alparslan Yılmaz
    Kilit
    Ozan Çiftci
    Ozan Çiftci
    Rus Siyaseti İçin Yeni Bir Terim: ‘Suikastokrasi’
    Faruk Kurtbaş
    Faruk Kurtbaş
    Yoldaşlarını Öldürenlerin Dünyası
    Elşen Elisoy
    Elşen Elisoy
    Çox Qəribə Bir Millətik
    Bahtiyar Türkkan
    Bahtiyar Türkkan
    Ayasofya
    M. Çağrı Budak
    M. Çağrı Budak
    Endüstri 5.0 - III: Seni Seçtim Çünkü Japon’sun
    Dr. Timur B. Davletov
    Dr. Timur B. Davletov
    Aidiyet Sorunu Kıskacında Türkoloji ve Şamanizm
    Muhammed Ali Küçük
    Muhammed Ali Küçük
    Girişim, Sermaye ve İhracat Üçgeninde Bir Milyon Yazılımcı
    Şevket Tezel
    Şevket Tezel
    Yeni Başlayan Esnaf Ahilik Sandığı Neler Getiriyor
    Namık Kemal Bayar
    Namık Kemal Bayar
    Hitler'in Rüyası: Putin'in Yeni Anayasası
    Güner Dinçaslan
    Güner Dinçaslan
    Ankara'da Ferfene Geleneği
    Gülcan Havva Eraslan
    Gülcan Havva Eraslan
    Sığınmacılar ve Türkiye’de Göç Olgusu – V
    Zafer Özbek
    Zafer Özbek
    Türk Kadınının Çalışma Hayatındaki Yeri - V
    Selim Acar
    Selim Acar
    Berra Yahut Kahrolsun Kapitalizm
    Çok Okunan Haberler
    Kars'ta Defterdardan 'Cinayet' Gibi İhmal: 26 Yaşındaki Genç Memur Hayatını Kaybetti
    Kars'ta Defterdardan 'Cinayet' Gibi İhmal: 26 Yaşındaki Genç Memur...
    Özgür Özel: Halkı da Bu Kalkışmayı Bastırmaya Davet Ediyorum
    Özgür Özel: Halkı da Bu Kalkışmayı Bastırmaya Davet Ediyorum
    PKK, 91 Yaşındaki Süryani Türk Vatandaşı Gevriye Akgüç'ü Vahşice Katletti
    PKK, 91 Yaşındaki Süryani Türk Vatandaşı Gevriye Akgüç'ü Vahşice...
    Ana Sayfa
    Haberler
    Türk Dünyası
    TamgaKritik
    Dosya Haber
    Söyleşi
    Portreler
    Ekonomi
    Dünya
    Spor
    Erişim Engeli
    Mali Veriler
    Köşe Yazarları
    Foto Galeri
    Video Galeri
    Üye Paneli
    Günün Haberleri
    Arşiv
    Hava Durumu
    Gazete Manşetleri
    Nöbetci Eczaneler
    • Analizler
    • Dosya Haber
    • Ekonomi
    • Haberler
    • Portreler
    • Söyleşi
    • TamgaKritik
    • Türk Dünyası
    • Foto Galeri
    • Video Galeri
    • Köşe Yazarları
    • Üye Paneli
    • Günün Haberleri
    • Arşiv
    • Hava Durumu
    • Gazete Manşetleri
    • Nöbetci Eczaneler

    • Bizi Destekleyin
    • TamgaTürk TV
    • Yayın İlkeleri
    • Künye
    • İletişim
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri

    Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
    İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.